Увод

Тази уеб страница  е посветена на общата финансова култура. Правя опит да коригирам недостатъка на средното образование, което не обучава хората как да се оправят в света на парите. В резултат – на всички равнища и възрасти масово липсва финансова грамотност, а следствието от нея не само в личен план е недоимък, нещастие и безизходица.

Всички сме в кюпа

Погрешно е да се счита, че финансите трябва да се изучават само от икономистите. Всеки един от нас непрекъснато изкарва и харчи пари, но не изолирано сам за себе си, а в рамките на икономическата верига. И понеже тя е нашата естествена среда,  задължително е всички да познаваме нейните основни закона. Тези закони са прости, но непоколебими като гравитацията и затова онези, които не ги спазват директно попадат в Петия квадрант.

Пари от нищото

Не ми е известно някой да се оплаква, че не знае как да си харчи парите, но пък мнозина имат проблем с изкарването. Всъщност това е лесна работа, когато започнеш да ползваш магическата машина на активите, които имат способността да изкарват пари от нищото. Макар хората да сме твърде различни, нашите начини за изкарване на пари се свеждат до това кой от четирите потока на парите сме избрали в живота си.

Кредитът не лекува

Хумористичният състав НЛО пее за комшията, който лекува със заеми. Лечението с кредити обаче често води до летален изход поради незнание кога, как и в каква доза трябва да се взима лекарството. Винаги съм казвал, че най-добрата сделка не е тази, която те намира сама. Е, предложенията за кредити понякога буквално чукат на вратата ни.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s