Какво е това Петия квадрант?

Изразът Петия квадрант е типичен оксиморон. Квадрантите са термини от геометрията и астрономията и те винаги са четири. Тази терминология е възприел и Робърт Кийосаки в неговите книги. В своята диаграма за четирите потока на парите той разделя хората на четири категории според това как изкарват парите си или иначе казано – какъв е потокът на пари, който те генерират към себе си.

Kvadranta_sm_n

От моите наблюдения стигнах до извода, че освен тези четири категории, съществува и още една, в която са хленчещите, озлобените и неудачниците. Тук са всички здрави и трудоспособни хора, които разчитат на помощи от държавата или на подаяния от роднини и непознати. Сигурно и в родината на Кийосаки има такава прослойка, но като че ли в малка България те са твърде много и особено гласовити в изявите си.

Поради тази причина аз съчетах две несъвместими понятия в израза Петия квадрант с цел да постигна контрастна изразителност на това масово заболяване. Вписах Петия квадрант и в диаграмата на Р.Кийосаки и така тя стана диаграма на четирите потока на парите плюс Петия квадрант.

Kvadranta_5_SM

Както визуално се вижда на тази диаграма (в дясната колона на сайта), Петия квадрант е изолиран по средата между останалите четири. Неговите представители вегетират в своята финансова безизходица, но за всички тях има шанс, защото Петия квадрант има малки отвори към всеки един от четирите жизнени квадранта. А това означава, че с повече желание и упоритост всеки от Петия квадрант може завинаги да го напусне.

П.П. Напоследък стигнах до извода, че петия квадрант не е само блатото на личните финанси. Това е и входната врата за всеки млад човек, който навлиза в икономическата верига и избира своя финансов път в живота.

About Стефан Трашлиев

Автор, лектор, ментор. Реален участник на финансовите пазари.
This entry was posted in ПЕТИЯ КВАДРАНТ and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Какво е това Петия квадрант?

  1. И още един 6-ти квадрант – Политика. Особено за България. Трупаш си кротко милионките, напук на всякаква бизнес, пазарна, икономическа и т.н логика. Като стана дума за оксиморони, да правиш бизнес в България всъщност означава да се занимаваш с политика и обратно – политиката е чист бизнес, много доходен и скоростен при това, но е извън пазарните закони, затуй и той е редно в отделен квадрант да се тури.

Leave a comment