Коя е смислената причина за ползване на кредит?

Натъжавам се, когато прочета някоя такава публикация, защото виждам колко мъка и нещастие спохождат хората заради липсата на финансова култура. Да, наистина, има кредитен кошмар в България, но банките не са виновни, че отпускат кредити. Това е техният бизнес, както на хлебарите да произвеждат хляб.

Винаги съм казвал, че взимането на заеми за покриване на текущи нужди е показателно за непознаването на законите на икономическата верига. Не можеш да постигнеш спокойствие и просперитет в живота си ако харчиш повече отколкото изкарваш. Да ползваш парите на банкера е нещо много хубаво, но трябва да се знае, че за него те са актив, докато за клиента кредитът винаги е пасив.

Какво е оправданието човек да се натоварва с пасива кредит за дълго време? Има само една смислена причина – да си купи актив, който да му осигури приход в размер по-голям от вноската по кредита. Познавате ли хора, които са го направили. Едва ли, защото те не се оплакват, не хленчат по телевизията и ползват парите на банкера, за да печелят.

Advertisements

About Стефан Трашлиев

Индивидуален трейдър на международните форекс пазари. Журналист популяризатор. Google
Gallery | This entry was posted in КРЕДИТИТЕ and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Коя е смислената причина за ползване на кредит?

 1. Anonymous says:

  Това разбира се е безусловно така, само че има едно голямо НО:
  – Какво се случва, ако банката почне да си играе едностранно с лихвата по кредита – в такъв случай хем плащаш пари коректно доколкото можеш, хем сметката ти излиза крива.

  В такъв случай единствения оставен ни законен изход е съда, а там е скъпо.

  – Защо се приеха лобистки закони, защитаващи много по-добре интересите на банките?

  И не на последно място:
  – Защо в другите държави от ЕС и Щатите лихвите са по-нормални отколкото в България, нима всички пари на банките идват от чужбина на кредит и няма депозити на българи в тях?

  – както и с правилото за фракциония резерв, на практика узаконяващо печатането на пари от банките – срещу всеки 100 лева в трезора на банката, по правилото за фракционния резерв тя може да издаде 900 дълг и да прибира лихви върху 900 – за това банките са с най-хубавите сгради и имат офиси навсякъде.

 2. За да си позволи банката да си играе едностранно с лихвата, значи това някъде го има записано като възможност в договора. Договорът се предлага от банката и естествено той е изгоден за нея. Не е редно да подписваш договор за нещо толкова сериозно като кредит без да платиш още малко на юрист, който да защитава твоя интерес. И когато ти бъде обяснено всичко по договора и условията ни ти харесват – не го подписваш. Само че какво се получава – много хора са готови да подпишат какво и да е само и само да вземат парите, които са си наумили, че им трябват.

 3. Николай Устамитев says:

  Подкрепям. Лично съм отказвал договор за кредит защото не ми харесаха условията в него.
  Дори ми казаха, че съм първият на когото кредитния съвет е одобрил кредит, а аз съм взел, че съм се отказал. Но кредитният съвет няма да ми плаща главницата и лихвата, а аз. Така че решението е само наше.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s