1, 2, 3… ние сме голи и боси… 12

Абитуриенти с крясъци броят годините, които са учили, с надути клаксони се движат по улиците и дават изобилен материал за историята на кича. Или иначе казано, те празнуват завършването на гимназия. Всичко това щеше да е само забавно ако в цялата дандания активно участие не вземаха и четирицифрените суми на техните родители.

Неусетно с течение на времето абитуриентските балове започнаха да се гарнират с все по-разточително и лишено от смисъл харчене на пари. И ако за единици от родителите няколко хилядарки не са проблем, то за мнозина този харч обикновено е на кредит, което превръща радостното събитие в последващо бреме.

Жалкото в цялата работа не са толкова хвърлените на вятъра пари, колкото тоталното неразбиране на същността на момента. Вярно е, че завършването на гимназия е повратен момент в живота на всеки човек, но въпросът е в какво се състои новото начало. Някои след гимназия ще тръгнат на работа, други ще отидат да следват, а ще има и такива, които ще останат на отглеждане вкъщи. Независимо от пътищата, по които поемат младите хора, от момента на завършване на гимназия с всички тях се е случило едно много важно нещо – те са влезли в икономическата верига.

Всеки здрав и пълнолетен човек от нашата съвременна епоха, независимо от своето желание, участва в икономическата верига на обществото – в създаването и разпределението на блага. За начало на този повратен момент в живота се приема завършването на гимназия. Счита се, че след задължителното средно образование младият човек има вече достатъчно обща култура и е готов да навлезе в живота на възрастните, а това е светът на парите.

За огромно съжаление средното образование, такова каквото е в момента, не дава на младите хора необходимата за живота обща финансова култура. В повечето семейства това е непозната материя и за самите родители. Така финансовото бъдеще на всеки випуск млади хора е оставено на пълен самотек.

Начален капитал

Характерно за съвременната информационна епоха е, че в световен мащаб възрастта на милионерите значително намалява. За много от младите преуспели е известно, че те са започнали своя бизнес с малка сума пари след завършването на гимназия. Тук веднага трябва да направим паралел с родната действителност, защото много от тези бъдещи милионери са стартирали с капитал колкото е разхода за един български абитуриент.

Гуруто на личните финанси Робърт Кийосаки определя голямата беда на бедните хора в това, че харчат за глупости с мъка спечелените си пари. Към това мога да добавя, че като родители на абитуриенти те им дават и много лош личен пример. Скъпите тоалети и бижута не представляват никакъв актив и те са абсолютно маловажни още на следващия ден след бала. Макар и добре облечени и обути младите хора прекрачват в зрелостта напълно голи и боси за света на парите, в който ще живеят.

Ако оприличим масовото финансово невежество на един грамаден айсберг, то безсмисленото харчене на пари покрай абитуриентските балове е неговата част над водата. Всяка година то минава шумно и пъстро покрай нас и много от младите хора без да го осъзнават крещят по следния начин: 1, 2, 3… ние сме голи и боси… 12.

Advertisements

About Стефан Трашлиев

Индивидуален трейдър на международните форекс пазари. Журналист популяризатор. Google
Gallery | This entry was posted in ОБЩЕСТВОТО and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to 1, 2, 3… ние сме голи и боси… 12

  1. Поли says:

    Поздравления за статията 🙂 Аз лично винаги съм се възмущавала от лошата финансова култура на повечето българи и от мрънкането им, когато парите свършат 🙂
    За жалост тук думите инвестиция и актив все още звучат скъпо и непостижимо, а 2000 лв. за бал -напълно нормално, дори евтино…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s