Всеки стартира от петия квадрант

Вече писах за петия квадрант като място, където се намират хората без актив. Всъщност тази ничия земя е началната точка на всеки, който навлиза в икономическата верига. Още на другия ден след абитуриентския си бал всеки човек независимо от своето желание попада в света на възрастните, където трябва да изкарваш пари, за да можеш да ги харчиш.

В своя съвременен вид средното образование не създава никакви умения, които младите хора могат да продадат на пазара на труда. С езика на личните финанси това означава, че тези хора не притежават никакъв актив, който могат да разменят за пари. В повечето случаи те не са наясно със себе си какъв път да хванат, но всичките четири квадранта са отворени за тях.

Голяма част от младите хора избират да продължат своето образование. За едни от тях това е пътят към изпълнение на тяхната цел, но има и много, които отиват да учат, за да не работят.  По българските разбирания това е едно напълно стандартно разсъждение, но навсякъде по света образованието се счита като инвестиция. Ходенето на лекции, взимането на изпити и похарчените пари не са начин за запълване на времето. Те имат един единствен смисъл – да повишат качеството на актива, с който човек излиза на пазара. С други думи, докато се намира в петия квадрант, човек може инвестира в себе си, за да повиши своите знания, умения и квалификация.

Друга голяма част от вчерашните абитуриенти веднага излизат от петия квадрант и стават наемни работници. Това е най-бързият начин да се включат в икономическата верига, но за хора без квалификация са достъпни един малък кръг от професии с ниско заплащане. Всъщност истината е, че и за тези професии се изискват специфични знания и умения, но се разчита младите хора да се обучат докато работят.

Според своите лични амбиции и цели всеки сам избира как ще оползотвори времето си в петия квадрант и към кой от четирите потока на парите ще се насочи. Това е един много важен избор и от него зависи в какво поприще ще се реализира младия човек. Но добрата новина е, че този избор не е съдбоносен, защото човек може да променя квадрантите и да се дообразова през целия си живот.

Advertisements

About Стефан Трашлиев

Индивидуален трейдър на международните форекс пазари. Журналист популяризатор. Google
Gallery | This entry was posted in ПЕТИЯ КВАДРАНТ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s