Не оставяйте парите на спокойствие!

Парите имат един голям недостатък и едно голямо предимство.

Недостатъкът е, че те непрекъснато се променят. Дори и да ги сложите под дюшека или в буркан банк, тяхната стойност се променя след определен период от време. Най-често те се обезценяват. Има и обратните случаи, но те са много по-редки.

0,,6145454_4,00Това качество на парите най-лесно може да се разбере като изчислите какво е можело да купите с тях преди време и какво можете да купите с тях днес. Има моменти на драстично обезценяване на парите. Така например в началото на 90-те години преведох на една фабрика 8000 лева, което беше пълната цена за една сглобяема дървена къща. Само няколко месеца по-късно от фабриката поискаха да им преведа още толкова, но тогава това бяха много пари и намирането на такава сума беше мисията невъзможна. Затова те ми върнаха осемте хиляди лева, които на пазара вече се равнява на 800 според тяхната покупателна способност.

Такива моменти на драстично девалвиране на парите се случват сравнително рядко, но бавното и постепенно обезценяване е един постоянен процес, защото цените на стоки и услуги непрекъснато бавно се увеличават. Този недостатък на парите обаче си има и своята хубава страна. Това е възможността ни да се намесваме в движението на парите в своя полза или иначе казано – да ги караме да се увеличават.

Не ми е известно да има друго творение на човечеството, което да притежава такова магическо свойство – способността да нараства. Но парите го имат. Разбира се, ако ги оставим на самотек, те тутакси ще се възползват от способността си да намаляват. Но ако положим нужните грижи, подкрепени с набор от финансови знания парите ще проявят своите вълшебни свойства и ще нарастват пред очите ни.

Американците казват, че парите никога не спят и това е кратък израз на горните разсъждения.

Advertisements

About Стефан Трашлиев

Индивидуален трейдър на международните форекс пазари. Журналист популяризатор. Google
Gallery | This entry was posted in ФИНАНСОВАТА ГРАМОТНОСТ and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s