Трудът в България не е национална добродетел

Мнозина искат от държавата, без да си дават сметка, че единственото, което държавата прави, това е да разпределя нашите данъци и акцизи. Интересното е, че тези, които най-малко работят, най-много искат да получават. Изобщо трудът в нашата страна не е никаква добродетел. Дори напротив, счита се, че работенето е едно недостойно занимание, към което човек прибягва само поради липсата на пари.

В България се ходи на работа

Обърнете в внимание, че в България не се работи, а се ходи на работа. Така дълбоко в нашето съзнание се е загнездила представата, че трудът се изчерпва с посещение и престой на работното място. В резултат на това навсякъде срещаме хора, които имитират, че работят. Масата от служители върши нещо само, когато началниците им наредят. От своя страна тези началници също не вършат нищо, докато техните началници не им наредят. И така се е създала една неинициативна йерархия.

Това не е най-лошото

Първенци сме в Европа по най-лошите показатели. Един от тях е за неработещите млади хора.  Българската статистика говори за безработни. Само че едно а да си останал без работа и съвсем друго – да нямаш желание да работиш. Разбирането на мнозина наши сънародници е, че парите трябва да ги получаваш от някого – дали ще е от държавата, от наследство или от тотото – важното е да ти падат от небето. Така ставаш човек, който има пари, а това е върха на социалната стълбица.

Никой не ни е длъжен

Моето разбиране изглежда малко като бяла лястовица, но аз считам, че всеки здрав и пълноценен човек е длъжен сам да се грижи за положителния поток на пари към себе си. Да наистина, държавата има своите социални функции, но не и да отглежда здрави и прави хора. Така прави мечешка услуга и на тях, и на себе си, защото без труд желанието за труд закърнява.

About Стефан Трашлиев

Автор, лектор, ментор. Реален участник на финансовите пазари.
This entry was posted in ОБЩЕСТВОТО and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a comment